Timemanagement voor multipassionates
Tijd is misschien wel de grootste schaarste die we hebben in deze wereld. Eten is er genoeg (als we het eerlijk verdelen), meer geld is leuk maar daar komen we vaak wel mee uit, en de schappen met wc-papier zijn na die eerste corona-gekte niet meer leeg geweest. Maar tijd…. ik ken bijna niemand die meent genoeg tijd te hebben. En al helemaal multipassionates niet, want hoe vind je ooit tijd voor al je hobby’s, projecten, interesses en passies tegelijk? Het is tijd voor timemanagement voor multipassionates.
Jarenlang heb ik gedacht dat ik gewoon álle regeltjes van timemanagers moest opvolgen, en er dan gewoon héél goed in moest worden, dan zou ik wel tijd vinden. Spoiler: zo werkt het dus niet. Graag neem ik je mee in waarom veel timemanagement tips voor jou niet werken, en wat je in plaats daarvan wel kunt doen.
Waarom timemanagement niet werkt voor multipassionates
Traditionele timemanagement tips gaan uit van een aantal zaken die voor jou als multipassionate niet gelden. Ik leg je uit welke aannames onder deze tips zitten en hoe het bij multipassionates net even anders werkt.
Focus op één ding tegelijk
Dit is prachtig advies, want focus is belangrijk. En als je dat maar op één ding tegelijk hoeft te doen, houd je het overzicht. Het probleem met deze tip is dat die ervan uitgaat dat je gedurende een lange tijd op dat ene ding gericht blijft. Het dwingt je om te kiezen, en dat is nu juist iets waar multipassionates jeuk van krijgen. Natuurlijk kunnen ook wij niet meerdere dingen tegelijk doen, maar wij schakelen veel vaker. Focus op maandagochtend kan een heel andere inhoud hebben dan focus elke avond tien minuutjes na het eten, en zelfs daar verandert het onderwerp na een paar maanden weer van. Het advies om één hoofddoel voor een jaar te stellen, of zelfs drie, is gewoon niet toereikend om aan alle dingen die we dat jaar kunnen doen, toe te komen.
Timemanagement voor multipassionates heeft het nodig om tegemoet te komen aan onze veelzijdigheid en wisselende interesses. Dat spreekt de letterlijke woorden van ‘op één ding tegelijk focussen’ niet tegen, maar wel de gedachte die erachter zit.
Stick to the plan
Je leest een boek over hoe je je projecten wél afmaakt, en in minder tijd dan je ooit had gedacht. Het geheim is consistentie. Elke dag of week hetzelfde doen zorgt ervoor dat je weerstand om te beginnen minder wordt, dat je voortdurend progressie maakt en dat je je werk opdeelt in hapklare brokjes, in plaats van als één grote brei van moeilijke dingen.
Ik moet bekennen: deze manier van werken spreekt mij enorm aan. Ik houd me zo goed als ik kan aan dit advies. Maar daar zit ’t ‘m nu juist: zo goed als ik kan. In de werkelijke wereld komt er vanalles tussendoor. Een deel daarvan heeft niets te maken met multipassionate zijn, maar met menselijkheid. Als je een mens bent met een hormooncyclus, is het al onlogisch om te verwachten dat je elke dag of week dezelfde dingen kunt doen – of zou moeten doen. Griepjes, zorgtaken, werkdrukpieken en en weer willen ook nog wel eens je plannen voor je in de war schoppen. Toch kan het met dit soort adviezen voelen alsof je als een robot maar altijd door moet kunnen gaan.
Voor multipassionates komt er nog bij dat we het gevoel van passie nodig hebben. Punt. Het kan zomaar gebeuren dat je wakker wordt met extreem veel energie om een paar artikelen te verslinden over social work – waar je je volgende carrièreswitch naar wilt maken – maar jezelf ook niet tekort wilt schieten in je voornemen om je dagelijkse Yoga with Adriene te volgen – omdat je het yoga-instructeur-papiertje ook een keer wilt halen. Kiezen voor de artikelen kan je het gevoel geven van falen, van opgeven, van niet gedisciplineerd genoeg zijn. Kiezen voor yoga aan de andere hand, blokkeert je passie en de energie die je in het lezen had kunnen gooien.
Kom voor je doelen op door ‘nee’ te zeggen
Onze agenda’s zijn te vol, we raken massaal verstrikt in burnouts, en we ‘moeten’ in deze tijd een heleboel – vooral van onszelf. De grote oplossing voor deze puzzel lijkt om vaker ‘nee’ te zeggen. Een assertiviteitscursus helpt daar vast bij, maar het gaat vooral om het durven kiezen voor jezelf en je doelen, door de teleurstelling van de ander te verdragen. Nou ben ik een groot voorstander van kiezen voor jezelf en van anderen durven teleurstellen. ‘Nee’ zeggen kan bevrijdend zijn, en ik denk dat we als maatschappij daar een hoop in te winnen hebben.
Deze tip gaat alleen uit van een heel defensieve houding: je moet je tijd bewaken tegen de indringers die allemaal iets van je willen. In de praktijk zijn het vaak dingen waar we ook graag ‘ja’ tegen willen zeggen. We willen graag iets nieuws uitproberen, vinden de verschillende rollen fijn die we moeten vervullen bij het organiseren van dat event, schakelen gemakkelijk en zijn blij dat we iets kunnen doen voor de lieve mensen in ons leven. ‘Nee’ zeggen tegen anderen voelt soms helemaal niet bevrijdend, maar als beperkend, omdat we ook ‘nee’ zeggen tegen onszelf.
Waar ‘nee’-leren-zeggen van uitgaat is dat we a) goed weten wat we willen, en b) dat wat we willen niet zoveel is. Anders werkt de hele regel niet, of niet genoeg. Voor multipassionates is het probleem dat we al veel te vaak ‘nee’ moeten zeggen, omdat we bij lange na niet alles kunnen doen wat we willen.
Hoe timemanagement wél werkt voor multipassionates
Tijd voor een andere aanpak dus. Hieronder vind je tips die voor mij hebben gewerkt, en waar ik andere multipassionates ook mee heb geholpen.
Go with your flow
Ik geloof niet dat je elke wilde impuls maar moet volgen, maar wel dat het belangrijk is om je eigen energie kennen en te herkennen. Weet jij van jezelf dat fysieke klusjes de minste energie kosten in de ochtend? Plan ze dan daarop in. Sociale contacten vermoeiend als je alleen maar kunt zitten en kletsen? Nodig je vriendinnen uit voor een crea-middag. Onderzoek grondig bij jezelf wat jouw beste energiestromen zijn in de dag, week, of maand. Dit is technisch gezien geen timemanagement maar energiemanagement, maar het kan je wel een hoop productiviteit en effectiviteit opleveren.
Weet ook van jezelf dat het ook anders kan lopen dan je hebt voorgenomen – bijvoorbeeld omdat je net een nieuwe passie hebt gevonden en elke vezel in je lijf schreeuwt dat je daar wat mee moet doen. Er is helaas geen gouden regel die je vertelt of je beter dat nieuwe project kunt najagen, of de voldoening halen uit verder gaan met waar je al mee bezig was. Wel is het een goed idee om even kritisch bij je eigen keuze stil te staan. Is het echt een energiestroom die je nu meeneemt, of zit je eigenlijk even op een lastig punt met wat je je eigenlijk had voorgenomen? Kun je schuiven in je agenda om op een later moment ruimte te maken voor je voorgenomen taak? En ligt dit nieuwe project echt dicht genoeg bij jouw waarden om er voluit voor te willen gaan?
Kies zonder te kiezen
Zoals ik hierboven al beschreef, werkt jezelf vastleggen voor lange tijd vaak niet goed. Dat betekent namelijk dat je jezelf enorm moet beperken, terwijl jouw natuur is om de breedte in te gaan. Het woord ‘kiezen’ heeft voor multipassionates een nare bijsmaak, omdat kiezen een heleboel andere dingen uitsluit (wat trouwens ook een voordeel kan zijn, zie hieronder). Het is superfrustrerend om jezelf je passies te ontzeggen. Toch kunnen ook multipassionates maar één ding tegelijk doen, en hebben we allemaal 24 uur in een dag. Timemanagement is gewoon nodig, ook voor multipassionates. Je zult niet helemaal om dat kiezen heen kunnen komen.
De truc van het kiezen zonder te kiezen zit in drie dingen:
- Voorlopige keuzes maken. Als je je voorneemt om elk weekend een mooi gedicht uit je hoofd te leren, zie dat dan als een voornemen ‘voor nu’. Je mag je passie volgen zoals het bij jou past. Komt er iets nieuws tussendoor? Dan herzie je je plan. Heb je halverwege de boetseercursus het wel gezien omdat het te makkelijk is geworden? Het geld ben je toch al kwijt, maar je bent niet verplicht om je tijd er nog aan te geven. Ken je de sunk cost fallacy?
- Passies combineren. In plaats van kiezen tussen twee (of drie..) dingen, kun je ze vaak ook combineren. Ik heb mijn liefde voor mythologie en knuffels haken gecombineerd door mythische wezens te haken. Bijna elke combinatie werkt wel. Gitaar spelen en wiskunde? Schrijf educatieve liedjes. Blindheid en de natuur? Organiseer hikes voor slechtzienden.
- Flexibiliteit inplannen. Zelf blok ik tijd in mijn agenda met als titel ‘Creatief’. Zo weet ik dát ik tijd heb voor waar ik op dat moment zin in heb, maar besluit ik pas op het moment zelf waar ik mee aan de gang wil.
Leer ‘ja’ te zeggen
‘Ja’ zeggen is een stuk efficiënter dan ‘nee’ zeggen, terwijl daar vaak op wordt gehamerd. Als je 10 dingen hebt die je op een zaterdag kunt doen, en je kunt maar één ding tegelijk, dan kun je óf je energie steken in 9 keer ‘nee’ zeggen, of één keer ‘ja’ zeggen en de ‘nee’-tjes daaruit voort laten vloeien. Laat ik als voorbeeld het ultieme ‘ja’ zeggen nemen: trouwen. Stel dat jij wordt gevraagd om een evenement voor je werk te organiseren, maar dat evenement vindt plaats op je trouwdag. Nou lijkt het me voor zich sprekend dat je dan niet voor het evenement gaat, omdat je dan simpelweg niet kunt. Het voelt op dat moment niet als een moeilijk dilemma, als een drempel om de ander niet teleur te stellen, want je hebt simpelweg al volmondig ‘ja’ gezegd tegen iets anders.
Maar hoe was het geweest als je die dag niet je huwelijk gepland had, maar een workshop gouache? Of een tof symposium over astronomie? Dan had je wel een dilemma gevoeld, waarschijnlijk. En de kans is groot dat je uiteindelijk ‘nee’ had gezegd… tegen je passie. Wat ik je mee wil geven is om volmondig ‘ja’ te gaan zeggen tegen de dingen die voor jou belangrijk zijn. Laat wie workshop boven het organiseren van die babyshower gaan. Geef prioriteit aan je welverdiende saunamiddag. Zeg de afspraken met jezelf niet af voor de afspraken met een ander.
Georganiseerde chaos
Timemanagement werkt dus een beetje anders voor multipassionates. Je wilt veel, en dat kan nog wel eens chaos worden in je hoofd. Want wat moet je nou kiezen? Hoe maak je daar tijd voor? Hoe zorg je ervoor dat je niet over je toeren raakt van te véél doen en hoe houd je het overzicht? Geen paniek, ik help je op weg. Hoe? Met Versnellen én Vertragen: planner voor de veelzijdige vrouw. Boordevol vragen, tips en technieken voor multipassionates die timemanagement een stuk makkelijker maken. Download ‘m vandaag nog!