Welk type multipassionate ben jij?
Een fantastisch boek over multipassionates is How to be Everything van Emilie Wapnick. Het heeft mijn leven op de kop gezet, en dat gun ik jou ook. Ik kwam het boek jaren geleden toevallig tegen en dacht: wat een goede titel. Dit is het boek dat ik nodig heb. Want als je alles kunt zijn, dan hoef je niet te kiezen. Het leerde me over hoe je je veelzijdigheid kunt waarderen en goed inzetten. Ook schrijft ze over vier verschillende types multipassionates.
Mijn hele leven dacht ik dat ik mijn passie nog niet gevonden had. Stikjaloers was ik op die gitaristen die jarenlang elke dag urenlang konden oefenen. Op de tekenaars die meer ín een flowtoestand dan daarbuiten leven. De voetballers die op hun zesde begonnen bij de F-jes en nooit meer stopten.
Terwijl ik twintig hobby’s tegelijk had, die regelmatig wisselden. Bij elke nieuwe hobby dacht ik: Ja, dit is het. Dít is mijn ware passie. Om dat een half jaar later weer over iets anders te zeggen.
Er moest dus wel iets mis zijn met mij.
De voordelen van multipassionate zijn
Maar volgens dit boek was er niets mis met mij. En als jij ook altijd overloopt van de ideeën, onafgemaakte projecten rond hebt slingeren, je snel verveelt in een routine en eigenlijk zeven levens tegelijk zou willen leven, is er ook niets mis met jou. How to be Everything zegt dat het okee is om niet één passie te hebben, maar vele.
Dat er meer mensen zijn zoals jij en ik. En dat je met alles willen zijn, ook goed terecht kunt komen. Dat er zelfs voordelen aan zitten.
Want wist je dat….
… juist door interessevelden te combineren, de meest originele nieuwe ideeën ontstaan
… mensen die vaak nieuwe dingen leren, ook sneller worden in nieuwe dingen leren
… ‘van alles een beetje weten’ je heel geschikt maakt voor tussenrollen, tussen partijen waarbij iedereen zijn eigen taaltje spreekt
… de verbanden tussen je verschillende passies zien, zorgt dat je het grote plaatje veel beter ziet
Dat is best wel cool toch? En dat missen de mensen met één passie.
De vier types multipassionates
Emilie Wapnick beschrijft vier manieren hoe al die verschillende passies plek in je leven kunnen hebben: de groepsknuffel, de feniks, de slasher en de Einstein. Vier strategieën, waarbij de ene beter bij je past dan de andere. Waarschijnlijk heb je een of meerdere al in je leven toegepast en denk je nu: aha!
Maar wat betekenen die vier manieren dan?
De groepsknuffel
Als dit je strategie is, dan zoek je naar een baan, onderneming of project waarin veel verschillende interesses samenkomen. Bijvoorbeeld omdat je veel verschillende rollen binnen je werk hebt, of omdat je een niche vindt die zowel jouw interesse in chemie, middeleeuws theater, schorpioenen en 3d-printen samen brengen. Het is moeilijk uit te leggen aan anderen wat je nou precies doet, maar jij bent er blij mee.
De feniks
Een feniks ben je als jouw alles-zijn vooral serieel verloopt: eerst ben je een paar jaar dansdocent, dan volg je daarnaast een studie innovatief boekhouden en start je daar een bedrijf voor, om na weer een paar jaar je samen met een vriendin te storten op een startup van duurzame gelpennen. Als mensen jou een paar jaar niet zien, zijn ze heel verbaasd als je vertelt wat je doet.
De Slasher
De term slasher gaat over het teken /. Mensen die dit toepassen zijn goed te herkennen aan hun linkedinprofiel, waarin ze zeggen dat ze schrijver/programmeur/professioneel gamer/interieurstylist zijn. Allemaal kleinere dingen die ze een deel van hun tijd doen of zijn. Als je van schakelen houdt, is dit veel minder ingewikkeld dan het klinkt.
De Einstein
Einsteins hebben een baan die ‘prima’ is, maar die niet al hun tijd en energie opslurpt. Dit zijn de mensen met een contract van 28 uur als administratief medewerker, maar die daarnaast ook nog een paar yogaklasjes geven, muurschilderingen van dramatische luchten maken en een blog schrijven over de technische en verhalende kanten van animatiefilms. Heerlijk als je behoefte hebt aan stabiliteit en zekerheid, maar ook je creatievere kanten ruimte wilt geven.
Herkenning
En, herken je een of meer van de vier types van multipassionates? Heb jij een groepsknuffel gevonden, ben je een seriële feniks, omschrijf je jezelf met slashes of past de Einstein meer bij jou?
Waar ik mezelf in herken, verschilt eigenlijk nog wel eens. Jaren ben ik een Einstein geweest, maar ook soms een slasher. En een paar keer heb ik het geluk gehad dat mijn ‘wel prima’ baan, toch ook een behoorlijke groepsknuffel werd.
Het herkennen van jouw strategie kan je helpen om die te verfijnen. Als jij je het liefst op één ding richt, kun je specifieker gaan zoeken naar een groepsknuffelbaan, of eens met je leidinggevende praten over het oppakken van wat dingen die net buiten je functie liggen.
Als jij als feniks bij het lezen ineens kriebels krijgt, wordt het tijd om uit je eigen as te herrijzen.
Heb je nou het gevoel dat het je nog niet goed lukt om die vele passies te passen in een succesvol en voldoeninggevend leven? Dan is een krachtconsult echt wat voor jou. Daarin denk ik met je mee hoe jij in jouw specifieke situatie jouw krachten in volle stroming kunt krijgen. Hier lees je wat ik voor jou kan doen.